Bij de term fotografie denk je wellicht niet direct aan uitvaartfotografie. Foto’s worden doorgaans geassocieerd met leuke momenten, maar ook het vastleggen van verdrietige momenten kan heel kostbaar zijn. Zo is het inhuren van een fotograaf voor een uitvaart iets waar steeds vaker voor wordt gekozen. Het vastleggen van een uitvaart op beeld kan later in het rouwproces namelijk van grote waarde zijn. 

Elk dierbaar moment vastleggen

Niet alleen tijdens een uitvaart, maar ook gedurende iemands laatste levensfase kan het fijn zijn dierbare momenten vast te leggen. Wanneer iemand te horen krijgt dat hij/zij nog maar kort te leven heeft, begint het nemen van afscheid. Je kunt hierbij denken aan afscheid nemen van dierbare personen, maar ook aan het nemen van afscheid van dierbare plekken. Een rouwfotograaf kan ook gedurende deze fase al ingeschakeld worden voor het vastleggen van mooie momenten. Zelfs na de uitvaart kan de fotograaf nog een waardevolle rol spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van foto’s tijdens het uitstrooien van het as. Omdat een uitvaartfotograaf meer doet dan alleen het maken van foto’s gedurende de uitvaart, is de term afscheidsfotograaf eigenlijk meer geschikt.

Fotograferen op een uitvaart

Fotograferen is een vak apart. Om kwalitatief goede foto’s te kunnen maken, moet je meer kunnen dan het enkel indrukken van een knopje. Een goede fotograaf heeft niet alleen kennis van de apparatuur, maar weet echt een verhaal vast te leggen. Het werk van een uitvaartfotograaf gaat nog een stapje verder. Wanneer je als fotograaf gespecialiseerd bent in rouwfotografie moet je namelijk over nog een aantal extra competenties beschikken. Zo moet je kunnen omgaan met verdriet en beschikken over een empathisch vermogen. Een goede uitvaartfotograaf is tevens in staat volledig op de achtergrond te blijven terwijl hij de meest rauwe beelden vast weet te leggen. Fotograferen op een uitvaart betreft dus een stukje vakmanschap.

Wel of niet voor een uitvaartfotograaf kiezen?

Wanneer je denkt aan het regelen van een uitvaart is het inhuren van een fotograaf waarschijnlijk niet iets wat als eerste in je opkomt. Toch is het inhuren van een uitvaartfotograaf het overwegen waard. Tijdens het afscheid word je overrompeld door emoties. Het is dan ook begrijpelijk dat je niet alles bewust meemaakt op deze dag. Het kan daarom waardevol zijn om op een later moment de foto’s van het afscheid terug te kunnen kijken. Het hebben van beeldmateriaal van de uitvaart wordt achteraf vaak als heel waardevol gezien door de nabestaanden. De foto’s kunnen echt een belangrijke rol spelen in het verwerkingsproces.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *